( ! ) Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/napielet/www/html/system/codeigniter/Common.php on line 85
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002680872{main}( )../index.php:0
20.0006739448require_once( '/home/napielet/www/html/system/codeigniter/CodeIgniter.php' )../index.php:122

( ! ) Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/napielet/www/html/system/codeigniter/Common.php on line 91
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002680872{main}( )../index.php:0
20.0006739448require_once( '/home/napielet/www/html/system/codeigniter/CodeIgniter.php' )../index.php:122

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: Assigning the return value of new by reference is deprecated

Filename: database/DB.php

Line Number: 81

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/napielet/www/html/system/codeigniter/Common.php:85)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 282

RITÓK LAJOS - Kiállítás megnyitó az Újinkognitóban - Napi Élet Blogmagazin

A te napod

Buli volt

2010-02-26 06:34:00

Beküldte: posztméh
Kategória: vicc

Buli volt

RITÓK LAJOS - Kiállítás megnyitó az Újinkognitóban

Szeptember 2. Csütörtök 19:00

2010-09-01 18:11:00
Szerző: Karel

kult és pult rovat cikkeiHozzászólások száma: 0 Utolsó hozzászóló: nincs hozzászólás Oldal tartalmának nyomtatása

Írja be!
Add meg a címzett valamint a feladó e-mail címét és az e-mail küldő segítségével levelezőprogram nélkül el tudod küldeni ismerősödnek a cikk URL-jét. Az üzenet tárgya a cikk címe, tartalma pedig a cikk URL-je lesz.

A képzőművészet az otthona...

Ritók Lajos 1968-ban született Nagyváradon, 1989-ben Magyarországra emigrált. Új hazájában reklámcéget alapított, bár mindig is a képzőművészet vonzotta, tizenöt éven keresztül csak hajnalban volt lehetősége az alkotásra. Több műfajban is alkot, ceruzarajzok mellett olajfestményeket és köztéri szobrokat is készít.

 


  "Ami igazából vonz, és ami a legfajsúlyosabb abban, amit én csinálok, az idős emberek arca. Azok az emberek, akik már átmentek az élet rostáján, az életüket szinte leélték, sorsukat betöltötték, úgy, hogy nincstelenek, hazátlanok voltak, állampolgárság ide vagy oda."

 

Az Újinkognitó falain szeptember 2.-tól láthatóak a képzőművész alkotásai...

A homogén közeg: a sorvadó ember. Portrékat, lélekaktokat rajzol fehér papírra egy széndarabbal.

Állát a kézfeje alá rejtett botra ejtő, a mélységes mély múlt-jövőbe révedt ember. Sapkák, kalapok, szalmakalapok a férfiakon. Kibontott hajú, kendős vagy kalapos öregasszonyok. Bot, szemüveg, szakáll, kereszt. A szalmakalap lyukain átszüremlő napfény foltot hagy az arcon. Játszik az arccal a szalmakalap.

Nem a rekvizitumokon van a hangsúly, az ábrázolás középpontjában a sors áll. A kellék mély tartalmú szavunk: valami, ami kell: a szemüveg, hogy lássunk, a bot, hogy támaszkodhassunk rá, a fokosnyelű bot, hogy kapaszkodhassunk vele az emelkedőn.

 
Szinte megszámlálhatatlanul, cím nélkül sorakoznak az arcok a paravánokon. Mindegyik más, ám mindegyik a másikból következik, mert a vezérlőerejük közös: elérkezett számukra a belső dologidő. Számvető, díszelgő, tetszelgő, csüggedő, búskomor, mélabús, bús-komoly, elmebús emberek tekintenek reánk. A pózolásra felkészült, a leghitelesebb énjük megmutatására törekvő modellek pucérodnak le lélekben az éles szemű mester rajzain. Egy krumpliorr mögött, jellegzetesen Illyés gyulásan – kétféleképp – csillogó szempár: reménysugarat visszatükröző a bal; kétkedést sejtető a jobb szemgolyó. Hozzá az aszimmetrikus szemöldök: ízig-vérig duplakedélyű ember. Másutt, két agyar között feszül a semmi hídja: a foghíj, a hibádzó jóság. Konszolidáltabb jelenség, a fényesre borotvált tarkójú, agg váradi sétányfi. A szemüveg öltözteti/vetkőzteti a lelket. Ferde múltat sejtet, ha hideg mögötte a tekintet, s küzdelmeset, ha az üveg és a szem az opálosságban talál közös látványi nevezőt. Ellentéte az expresszív bagolyszem (Bosch). Ráncok és hajlatok. Az arcra vetülő fény okozta kráterek. Az időörvénybe sodródott emberek vonásai között bolyong az árnyékvilág kísértete.

Ritók számára nem az erénnyé hímezett öregkor a kedves: az arcán a vétkei lenyomatával megmutatkozó teljes az embert keresi. 

 

Ritók Lajos galériája megtekinthető weboldalán: ritoklajos.com


 

 

 

 

 

 


 

 

Hozzászólások:

Kedves látogató!

Itt szólhatsz hozzá az aktuális cikkhez. A hozzászólásokhoz nem szükséges regisztráció, de nevet és email címet kötelező megadnod. Amennyiben már beléptél lehetőséged van más néven hozzászólást írni, ehhez egyszerűen írd át a megfelelő szövegmezőket!

Ha változtatni szeretnél a szöveg stílusán tekintsd meg a formázási mintákat, melyben a lehetséges változatok vannak felsorolva!

1. Így írd be a szövegmezőbe!
2. És így fog megjelenni a weboldalon.
1. Ez egy [b]félkövér[/b] szöveg.
2. Ez egy félkövér szöveg.
1. Ez egy [i]dőlt[/i] szöveg.
2. Ez egy dőlt szöveg.
1. Ez egy [u]aláhúzott[/u] szöveg.
2. Ez egy aláhúzott szöveg.
1. Ez egy [url=http://www.napielet.hu]hivatkozás[/url].
2. Ez egy hivatkozás.
 
Írja be!
CSS HTML Firefox böngésző letöltése! Opera böngésző letöltése! Netscape Browser letöltése!