( ! ) Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/napielet/www/html/system/codeigniter/Common.php on line 85
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002680576{main}( )../index.php:0
20.0006739152require_once( '/home/napielet/www/html/system/codeigniter/CodeIgniter.php' )../index.php:122

( ! ) Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/napielet/www/html/system/codeigniter/Common.php on line 91
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002680576{main}( )../index.php:0
20.0006739152require_once( '/home/napielet/www/html/system/codeigniter/CodeIgniter.php' )../index.php:122

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: Assigning the return value of new by reference is deprecated

Filename: database/DB.php

Line Number: 81

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/napielet/www/html/system/codeigniter/Common.php:85)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 282

Záptojások István király palástjára - Napi Élet Blogmagazin

A te napod

Buli volt

2010-02-26 06:34:00

Beküldte: posztméh
Kategória: vicc

Buli volt

Záptojások István király palástjára

Megjelent Kácsor Zsolt második könyve

2009-10-31 09:00:00
Szerző: ne

Kultluk rovat cikkeiHozzászólások száma: 0 Utolsó hozzászóló: nincs hozzászólás Oldal tartalmának nyomtatása

Írja be!
Add meg a címzett valamint a feladó e-mail címét és az e-mail küldő segítségével levelezőprogram nélkül el tudod küldeni ismerősödnek a cikk URL-jét. Az üzenet tárgya a cikk címe, tartalma pedig a cikk URL-je lesz.

A magyarok első királya, a depresszióval, az öregséggel és az uralkodás több évtizedes nyűgével küszködő István a halálos ágyán fekve elmeséli nekünk, hogy milyen volt az államalapítás valójában. Elárulja, hogy az apja, Géza fejedelem a valóságban egy kedves mamlasz volt, az István trónjára törő Koppány vezér a raccsolásával és a sznob arisztokratizmusával leginkább egy frank őrgrófkisasszonyra hasonlított, Gellért püspök pedig a miséken kiállhatatlan szentfazéknak tűnt, aki ráadásul egy elvarázsolt vallási fanatikust nevelt István egyetlen fiából, Imre hercegből. Megtudjuk azt is: Istvánt szeretetéhség gyötörte, mert a magyarság az erőszakos térítés miatt megutálta, s ha a közelébe férkőztek, alattvalói megdobálták záptojással.
István király blogjaRöviden ez a summázata Kácsor Zsolt író, újságíró második könyvének, amely István király blogja - Avagy hogyan alapítottam meg Magyarországot valójában? címmel nemrégiben jelent meg az Athenaeum Kiadónál, a kötet szerkesztője  Király Levente volt. A kisregény - amely a műfaji besorolása szerint „ómagyar szatíra" - még 2005-ben íródott, és 2006-2007 fordulóján blogformában már olvasható volt az interneten.
Kácsor Zsolt egy szépirodalmi művel már bemutatkozott, első könyvét - amely a Barbarus címet viseli - ugyancsak az Athenaeum Kiadó jelentette meg 2008-ban. Arra a kérdésre, hogy a Barbarus megjelenése mennyiben segítette elő a második könyv megszületését, Kácsor Zsolt elmondta: Morcsányi Géza, a kiadó igazgatója a Barbarus megjelenése után kijelentette, hogy ha a regény az eladásokat tekintve sikeres lesz, akkor a társaság vállalkozik a második könyv kiadására is. S miután a Barbarus szép sikert aratott a könyvpiacon, így hát a kiadó 2009 őszére -  szinte napra pontosan a Barbarus megjelenése után egy évvel - kiadta az István király blogját.
Érdeklődésünkre, hogy a szatírikus kisregényben miért ábrázolta István királyt merőben eltérően attól a képtől, amely a szent uralkodóról kialakult a történelem folyamán, Kácsor Zsolt azt válaszolta: Istvánt minden idők legnagyobb magyar államférfijának tartja, így a szokatlan ábrázolással nem az volt a célja, hogy meggyalázza az emlékét, hanem az, hogy a szoborrá merevült történelmi alakot közelebb hozza Kácsor Zsolta ma emberéhez. A mű megírása során az motiválta az írót, hogy bebizonyítsa: a szent és sérthetetlen, kanonizált történelmi személyiségekről, valamint a magyar történelem tragikus fordulópontjairól is szabad kacagtató módon mesélni. Hozzátette: a humor és az önirónia elengedhetetlen volna a magyarok számára ahhoz, hogy ne csak búskomor, fekete színben lássák a saját, sokszor valóban sok szenvedéssel teli történelmüket, hanem olykor derüljenek is rajta. Kácsor szerint a nevetés ugyanis sokat segíthet a történelmi görcsök, a kibeszéletlen traumák feldolgozásában. Arra a kérdésre, hogy a könyv első hallásra meghökkentő állításai mennyiben felelnek meg a történelmi hűségnek, az író elmondta: a kisregényt természetesen át- meg átszövi a fikciós mese, ám törekedett arra, hogy a legfontosabb történelmi folyamatokat minél életszerűbben vázolja.

 

Hozzászólások:

Kedves látogató!

Itt szólhatsz hozzá az aktuális cikkhez. A hozzászólásokhoz nem szükséges regisztráció, de nevet és email címet kötelező megadnod. Amennyiben már beléptél lehetőséged van más néven hozzászólást írni, ehhez egyszerűen írd át a megfelelő szövegmezőket!

Ha változtatni szeretnél a szöveg stílusán tekintsd meg a formázási mintákat, melyben a lehetséges változatok vannak felsorolva!

1. Így írd be a szövegmezőbe!
2. És így fog megjelenni a weboldalon.
1. Ez egy [b]félkövér[/b] szöveg.
2. Ez egy félkövér szöveg.
1. Ez egy [i]dőlt[/i] szöveg.
2. Ez egy dőlt szöveg.
1. Ez egy [u]aláhúzott[/u] szöveg.
2. Ez egy aláhúzott szöveg.
1. Ez egy [url=http://www.napielet.hu]hivatkozás[/url].
2. Ez egy hivatkozás.
 
Írja be!
CSS HTML Firefox böngésző letöltése! Opera böngésző letöltése! Netscape Browser letöltése!