( ! ) Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/napielet/www/html/system/codeigniter/Common.php on line 85
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002680664{main}( )../index.php:0
20.0007739240require_once( '/home/napielet/www/html/system/codeigniter/CodeIgniter.php' )../index.php:122

( ! ) Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/napielet/www/html/system/codeigniter/Common.php on line 91
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002680664{main}( )../index.php:0
20.0007739240require_once( '/home/napielet/www/html/system/codeigniter/CodeIgniter.php' )../index.php:122

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: Assigning the return value of new by reference is deprecated

Filename: database/DB.php

Line Number: 81

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/napielet/www/html/system/codeigniter/Common.php:85)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 282

Az SMS, mint szubkulturális pofáncsapás - Napi Élet Blogmagazin

A te napod

Buli volt

2010-02-26 06:34:00

Beküldte: posztméh
Kategória: vicc

Buli volt

Az SMS, mint szubkulturális pofáncsapás

2007-12-17 13:01:00
Szerző: Kóbor Ló

Kultluk rovat cikkeiHozzászólások száma: 8 Utolsó hozzászóló: kakamatyi Oldal tartalmának nyomtatása

Írja be!
Add meg a címzett valamint a feladó e-mail címét és az e-mail küldő segítségével levelezőprogram nélkül el tudod küldeni ismerősödnek a cikk URL-jét. Az üzenet tárgya a cikk címe, tartalma pedig a cikk URL-je lesz.
Egy Morgan Pozgar nevű gyógyegér gyerek nyerte meg az amerikai nemzeti SMS-bajnokságot azzal, hogy tizenöt másodperc alatt gépelte be mobiljába a „supercallifragilisticexpialidocious" szócskát. Az idézet egyébként harmincöt betűből áll és a Mary Poppins című klasszikusból való, de ez teljesen lényegtelen, tizenhárom éves bajnokunk ugyanis egészen biztosan a büdös életben nem hallott Mary Poppinsról. Még abban sem vagyok biztos, hogy tud-e beszélni, lévén sms-ben tartja a kapcsolatot a külvilággal.

sms Épelméjűségét megkérdőjelezendő, Pozgar saját maga vallotta be (gondolom írásban), hogy havonta több mint 8000 sms-t ír meg és küld el. Ez napi átlagra lebontva olyan 260-270. Azon kívül, hogy a szülők igen vastag bukszával rendelkeznek, hülyegyerekünknek a bajnokság megnyerése 25 000 dollárt hozott a konyhára. Bár ezt az összeget biztosan elírogatja seperc alatt. Még csak tizenhárom éves a kis drága, harminc éves korában nagy valószínűséggel öngyilkos lesz, miután rájön, hogy írni megtanult, de beszélni elfelejtett, szakképzett sms-írót pedig egyetlen munkáltató sem keres.

sms Ennyit Amerikáról, a végtelen hülyeségek hazájáról, térjünk vissza hazánkba, a még végtelenebb hülyeségek országába. Az SMS-kultúra nálunk is riasztó irányba fordult, a szakemberek mostanság kezdenek el foglakozni komolyabban a jelenséggel. A fő problémát elsősorban a személyes kommunikációképtelenség okozza. Az SMS-függő nincs felkészülve az azonnali, verbális vagy nonverbális visszajelzésekre. Egyre nehezebben teremt közvetlen kontaktust, nem ritka esetben egy asztaltársaság két tagja is telefonon, írásban kommunikál egymással. (Tényleg, láttam ilyet.) Egy idő után a gátlások az SMS által eltűnnek, ez még inkább a telefonba való menekülést erősíti meg. SMS segítségével sokkal könnyebb udvarolni, a negyedik napon már azt is megírhatja az úr, hogyan szaggatná szertendeszanaszíjjel a hölgy bugyiját, mire a hölgy visszaküld egy szmájlit, s ezzel le is van rendezve a hétvégi dugás, minek ahhoz beszélgetni előtte?

sms A nyelvészek és irodalmárok is kezdenek a fejükhöz kapdosni, lévén a maximális karakterszám egy üzeneten belül egy egészen újfajta lingvisztikai dolgot produkált, az SMS-nyelvet. Rövidítések, jelek, betűk helyett számok, stb... Egyszer kaptam egy kiscsajtól egy ilyen navajo üzenetet, fél óráig próbáltam dekódolni, aztán felhívtam, megkérdeztem tőle, hogy mi a túrót akart üzenni, elmondta, én pedig jól megfenyegettem arra az esetre, ha még egyszer ufóul próbálna írogatni.

Az SMS-társadalom új generációja a totális nyelvi elcsökevényesedés felé tart. A kezdetben takarékossági szempontból alkalmazott rövidítések és mesterségesen létrehozott szavak beépültek az e-mailekbe, onnan pedig már az élő nyelvbe is, már amennyire a totális függők beszélgetnek egymással. Ők azt nézik hülyének, aki nem ismeri a nyelvüket, mi pedig csóváljuk a fejünket, rossz vége lesz ennek...

És most mi történt? Megjelent az első magyar SMS regény! Bizony. Japánban már külön könyvtárakat nyitnak az ilyesmiknek, mi egy kicsit késve bár, de törölve nem! Az ötlet kolosszális, egészen biztosan egy valag pénzt fog vele keresni Szoboszlai Krisztina, a kötet menedzsere, valamint a Danke álnéven író szerző. 2500 pénz az ára, meg ne vedd! A kötet címe 160 (nem, nem az IQ-ra, hanem a karakterszámra utal), s egy fiú életének egy évét követi nyomon, kizárólag a főszereplő mobilján tárolt SMS-ek révén.

A könyv több mint háromszáz oldal, szextől kezdve drogon keresztül buli buli hátánig minden van benne, ami az új generáció szubkultúrájának nélkülözhetetlen része. Ja, ötletkirályság: „átkötő szöveg nincs, a szerző azonban az el nem küldött üzenetek segítségével úgymond narrátorként segíti az olvasót." Hoppá! Levélregény kisrobotoknak!

sms A könyv ajánlójában szó szerint a következő szerepel: „A megírás ötletét az a felismerés adta, amely megmutatta, hogy az egyre jobban kiüresedõ emberi kapcsolatokban milyen fontos szerepet vívott ki magának a mobiltelefon, valamint az SMS. Hogy a világ virtualizálódása folytán ma már kikerülhetetlen kommunikációs forma, és tényleg képes "pótolni(?!)" a személyes találkozókat."

Nagyon jó duma, a fiatalság keményen be is fogja szívni.

Ennél jobban már csak azon röhögtem, amikor elolvastam Nagy Levente nyelvész ajánlóját a műhöz: „A könyv talán az ifjúság különféle kijelzőkhöz és monitorokhoz szokott szemét is könnyebben visszacsalja a papírra szokatlan formájával, és sikert arathat ott, ahol a kötelező irodalom klasszikus lapjai kudarcot vallani látszanak."

Hát persze. Úgy lesz az. Elolvassa a kis emopalánta, aztán leköpi a monitort és szalad a könyvesboltba egy kiló József Attiláért.

Még egyszer: ezt a könyvet NE próbáld ki otthon! Mert hülye azért nem vagy!
 

Hozzászólások:

HozzászólóRazide - http://razide.freeblog.hu - 2007-12-17 15:13:00 #1 - válasz erre
QWERTZ billentyűzettel bármelyik sikító titkárnő fél kézzel lenyomja a "világbajnokot". Pedig magyarban még ékezetet is használunk.
HozzászólóKornél - http://kephatas.blog.hu/ - 2007-12-22 21:36:15 #2 - válasz erre
Inkább szégyel h te nem tud újbeszél, csökkent 25000 szó 10000 vagy baj lesz gondolatrendőrség!!!
Hozzászólópara - 2007-12-30 07:48:59 #3 - válasz erre
Az a baj szerzőkém, hogy egy kritika csak akkor kritika, ha el is olvastad a művet. Te pedig ugyanazt írtad, mint a többiek, csak adtál egy negatív felhangot. Pedig végre azt vártam volna, hogy valaki veszi a fáradtságot, mint én és el is olvassa. ha pedig ezt teszi, akkor elgondolkozik azon, hogy ez még szociográfiának is beillik. Ez viszont lehet, hogy valóban elszomorító.
HozzászólóKóbor Ló - http://www.koborlo.blogspot.com/ - 2007-12-30 15:14:52 #4 - válasz erre
Eszem ágában sincs kritikát írni. Ez sem az. Olvasás után is egy olcsó, pénzhajhászó blöffnek tartom. Nem szociográfia az ilyesmi, inkább pénzfialó műhelymunkácska. a gyengébb eresztésből.
Hozzászólódanke - http://www.160.hu - 2007-12-30 23:11:20 #5 - válasz erre
Én ezt a cikket nem olvastam el, de így látatlanban is meg vagyok győződve róla, hogy hülyeség. Ezért hát másnak is az tanácsolom: NE olvassa el!!!
HozzászólóKóbor Ló - http://www.koborlo.blogspot.com/ - 2007-12-31 07:08:27 #6 - válasz erre
Stílusosan: :D és B.Ú.É.K.!
Hozzászólókakamatyi - 2007-12-31 18:36:52 #7 - válasz erre
hümmhümm. még nem olvastam a művet, de felkeltette au érdeklődésemet. huha. sok-sok betű (több mint 160-szor 160 karakter) kellene, hogy elmondjam, mi is (pozitív, valamint negatív egyaránt) a véleményem mindezzel kapcsolatban. maga az elgépiesedett világ, az érzelmek "használata", az élet valódi megélése helyett a mirelit (ez az én véleményem is) kezd teljesen fölénk kerekedni. s ez nem jó. de ha erről szól egy mű, az még nem baj. viszont ha ez valóban csak egy pénzcsináló, nos, akkor: 1. elvileg nekem nem fáj, ha más pénzt keres valahogy, de nekem nem jut belőle, tehát bizonyos határokon belül még az ilyet is tolerálni tudom, még akkor is, ha amúgy a mócccerrel nem értek egyet, 2. (ha elolvasom majd ezt az anyagot, választ kapok arra, ez valóban egy írói mű vagy a szerző téllleg gyakorlatilag "önmagát" meséli el. mert ha így van, akkor sajnálni tudom.
Hozzászólókakamatyi - 2007-12-31 19:09:43 #8 - válasz erre
de azért előre nem fogok senki felett pálcát törni. való igaz, ahhoz, hogy megfelelő kritikával illessünk valamit, először nem árt megismerkednünk vele egy cseppet. mindenesetre azt olvasás nélkül tudom, hogy a nyelvész úr ajánlásával csak részben tudok egyetérteni. tény ugyanis, hogy az újfajta nyelvezeten keresztül (tecccik, nem teccik, akkor is így van sajnos) van esély, hogy könnyebben elérjék a mai világ papírkönyvek ellen beoltott ifjúságát, ám az a baj, hogy a legtöbb lurkónál szerintem nem a kellő hatást fogják elérni (ha megmozdít egyáltalán valamit bennük), mert ők ezt fogják keresni innentől a többi könyvben is. márpedig egy Shakespeare-féle duma és az SMS-regény vélhetően nem csak a maximalizált karakterekben tér el egymástól ;). tehát nem hinném, hogy csak jó hatása lesz (ha lesz) a kölkökre ennek a műnek, de erre megintcsak azt lehet mondani, hogy ugyanígy van ez minden más egyébbel is manapság. nem lehet előre tudni a jelen kattant világában, hogy kiből mit hoz ki egy-egy forradalminak mondható újdonság. és itt lép képbe maga az alany. ha ugyanis én egy eredendően nagy seggfej szülöktől származó kis seggfej vagyok, vélhetőleg tök mindegy, hogyan akarják lenyomni a torkomon a kultúrát: visszaöklendezem (160 vagy még több karakterben).

Kedves látogató!

Itt szólhatsz hozzá az aktuális cikkhez. A hozzászólásokhoz nem szükséges regisztráció, de nevet és email címet kötelező megadnod. Amennyiben már beléptél lehetőséged van más néven hozzászólást írni, ehhez egyszerűen írd át a megfelelő szövegmezőket!

Ha változtatni szeretnél a szöveg stílusán tekintsd meg a formázási mintákat, melyben a lehetséges változatok vannak felsorolva!

1. Így írd be a szövegmezőbe!
2. És így fog megjelenni a weboldalon.
1. Ez egy [b]félkövér[/b] szöveg.
2. Ez egy félkövér szöveg.
1. Ez egy [i]dőlt[/i] szöveg.
2. Ez egy dőlt szöveg.
1. Ez egy [u]aláhúzott[/u] szöveg.
2. Ez egy aláhúzott szöveg.
1. Ez egy [url=http://www.napielet.hu]hivatkozás[/url].
2. Ez egy hivatkozás.
 
Írja be!
CSS HTML Firefox böngésző letöltése! Opera böngésző letöltése! Netscape Browser letöltése!