( ! ) Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/napielet/www/html/system/codeigniter/Common.php on line 85
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002679048{main}( )../index.php:0
20.0008737592require_once( '/home/napielet/www/html/system/codeigniter/CodeIgniter.php' )../index.php:122

( ! ) Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/napielet/www/html/system/codeigniter/Common.php on line 91
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002679048{main}( )../index.php:0
20.0008737592require_once( '/home/napielet/www/html/system/codeigniter/CodeIgniter.php' )../index.php:122

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: Assigning the return value of new by reference is deprecated

Filename: database/DB.php

Line Number: 81

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/napielet/www/html/system/codeigniter/Common.php:85)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 282

Nefürgyéle! - Napi Élet Blogmagazin

A te napod

Buli volt

2010-02-26 06:34:00

Beküldte: posztméh
Kategória: vicc

Buli volt

Nefürgyéle!

2007-11-22 08:06:00
Szerző: Kóbor Ló

Kultluk rovat cikkeiHozzászólások száma: 1 Utolsó hozzászóló: dixipix Oldal tartalmának nyomtatása

Írja be!
Add meg a címzett valamint a feladó e-mail címét és az e-mail küldő segítségével levelezőprogram nélkül el tudod küldeni ismerősödnek a cikk URL-jét. Az üzenet tárgya a cikk címe, tartalma pedig a cikk URL-je lesz.

Vigyázó szemünket és orrunkat most az Országos Széchényi Könyvtár felé vetjük. Kiállítás pereg ott a javából, ha nem is mega, de bizsergető, annyi szent. Belekukkantva azonnal megértjük, a pornót nem az eneszkás szinkronrendezők találták ki, a bizarr, fétis, animal részét meg pláne nem. - Kiállításajánló, XVIII. századi hard-erotika, valamint a bűz kultúrája az akkori Franciaországban.

December 16-ig látogatható a buja félhomályban a Veszélyes könyvekVeszélyes könyvek" című kiállítás a könyvtárban. A gyűjtemény egy része Franciaországból és Tony Fekete magángyűjteményéből érkezett. Vannak könyvek, metszetek, de még korabeli ágyikó is, hogy a jóember be tudja azonosítani, hol is élveztek akkorákat a francusok. Jól látható, már akkoriban is ismert marketingfogás volt a női barlangocska nyomtatott formában való ábrázolásának eladása, vették is ezeket, mint a cukrot. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere. Egy néni kéjnyílását egy kutyus nyalogatja, egy másik képen egy másik korabeli bombázó fenekeli a pasit, aki közben egy tükörben bámulja magát, egy harmadik metszeten pedig három leszbi boszorka még egy széket is felhasznál, mert az nekik jó.

Veszélyes könyvek Mindezt ízléses környezetben, szép, XVIII. századi rucikban, vagy éppen anélkül. Bár pont ezt a kort nevezték az Ész Korának, itt aztán bagzanak ésszel-ész nélkül, mindannyiunk legnagyobb örömére. Még Kovi mester is elismerően csettintene, ha látná. Tudjuk, hogy az emberi fantázia két határokat nem ismerő területe a gyilkolás és a szex, itt az utóbbiból kapunk szép csokrot, szerintem érdemes megnézni (a kölyköt hagyd otthon, piros karikás 18-as a korhatár), előtte vagy utána pedig pajzán Faludy-fordításokat olvasni, ki ne essünk a hangulatból.

Jean-Pierre Debaere, a budapesti Francia Intézet igazgatója a következő kedves szavakkal ajánlja a tárlatot:

Veszélyes könyvek„A kiállítás, mely egyaránt bemutat könyveket, bútorokat és tárgyakat - egyes darabok most látha­tók először Magyarországon -, kiválóan felidézi a korszak sajátos hangulatát. Egy olyan korszakét, amelyre büszkék vagyunk, amely kifinomultságáról nevezetes (beleértve a szerelmi játékokat is), és amelynek szellemével egész Európa vetélkedni próbált."

Na, akkor most, miután kiromantikáztuk magunkat, s lelki szemeink előtt felsejlett a francia selyembugyogók és fűzők erotikus látványa, romboljuk szét az idillt, s ejtsünk néhány szót arról, amit a képekről és metszetekről nem tudhatunk meg. A bűzről. Arról bezony, a büdösről, ami a legjellemzőbb volt a kis pajzánoknál, a tömény gyomorforgató szagról, ami ellen feltalálták a kölnit. Korabeli krónikák alapján fussunk végig néhány évszázadon, s azon, mitől is volt az akkori európai népség annyira büdös, mint rothadó hal a napon.

Veszélyes könyvek Több évszázadig elfogadott nézett volt, hogy a betegséget a víz terjeszti. Ezért, aki csak tehette - nagyon dicséretes módon - bort vedelt. Fürdés? Na, azt már nem! I. Erzsébet királynőről például feljegyezték, hogy „havonta megfürdik, akár szüksége van rá, akár nincs". A kis beste! Micsoda bukéja lehetett!
IV. Henrik - ez még a XVI. század - annyira büdös láb- és lószarszagot árasztott magából, hogy az udvarhölgyek megkérték: legalább évente egyszer fürcsizzen le. De IV. Henrik igazi férfi volt. Közölte a csajokkal, inkább ők se fürödjenek kéthavonta, akkor majd egyformán büdösek lesznek. Macsó!

Ugyanebben az időben kezdtek elterjedni az illatszerek, elnyomván a legyek zümmögésének hangját, de szigorúan csak a hölgyeknek. Az urak megvetően köptek egyet rothadó fogsoruk mögül, ha a pacsuli szóba került. Pedig Nostradamus 1547-től fogporokat is árult.

Lépjünk egy századot. A XVII-ben nem sokat változott a helyzet, maximum annyit, hogy a férfiak is elkezdték literszámra borogatni magukra a kölnit, hogy ne hányjanak be saját maguktól. XIII. Lajosról részletes egészségügyi naplót vezettek. Ebből kiderül, hogy a kis Lalinak életében először 1607-ben, hat esztendős korában mosták meg a lábát.

Veszélyes könyvek XIV. Lajosról, mint nagy eseményt jegyezték fel 1665-ben, hogy megfürdött. A versailles-i palota jellegét egyébként a felülmúlhatatlan szar- és húgyszag határozta meg. Miért? Mert nem voltak retyók. A királynak volt egy lyukas széke, abba rotyizott, s nagy kegynek számított, ha jelen lehetett valaki a székelésnél. Ebben a kegyben többnyire a nagykövetek részesültek. Még állás is járt hozzá, a hordozható árnyékszék felelőse udvari hivatal volt. Porte-chaise daffaires-nek nevezték, ma Fosmesternek mondanánk.
És a többi? Ahol éppen rájuk jött. Feljegyezték, hogy 200 bili volt összesen a palotában, abban, ahol egyfolytában legalább 2500-an tartózkodtak. Minden falmélyedés, sarok, kisebb szoba potenciális budi volt, s inasok és nemesek felváltva rotyogtattak-pisiltek, ahol éppen rájuk jött. Na, érezzük már a Jean-Pierre Debaere által emlegetett kifinomultságot?

Egyébként a dolog annyira természetes volt, hogy szinte észre sem vették. Saint-Simon emlékirataiból még azt is megtudhatjuk, hogy Burgundia hercegnője egyszer a legszélesebb nyilvánosság előtt, egy udvari fogadás alkalmával beöntést adatott magának. A király egy kicsit azért megdöbbent, de afféle kamaszos huncutságnak fogta fel a dolgot és feleségével együtt jót kacagott a mókás kis hercegnőn.

Veszélyes könyvek Elérkeztünk a kiállítás századához. Azt hisszük, változott valami? Ömlött, hömpölygött a kölnivel kevert kloákaszag, valamint az „Ódöpisa". Abigail Adams (John Adams amerikai elnök felesége) írta, hogy franciaországi tartózkodása egyik legsokkolóbb pillanata az volt, amikor Madame Helvétius kiskutyája a padlóra vizelt, s az idős hölgy a társasággal mit sem törődve, a saját ruhájával törölte fel a vizeletet. Ilyen egy kifinomultságot. Komolyan.

Még egy idézet a kiállítás honlapjáról:

A kiállításról kijövet a látogatónak talán eszébe jutnak Talleyrand szavai: „Aki akkor nem élt, nem ismeri az élet édességét".

Egészen biztosan. A bűzét sem.

El is jutottunk a végére az animal pornótól a kutyapisáig, szépen összekapcsolva a kiállítást a tisztálkodási kultúrával. A szagok hátterének ismerete ellenére is csak ajánlani tudom a tárlatot, tényleg igazi ínyencség. És ha megállunk a kép előtt, melyen a kutya nyelve nagyon közel van a néni mohácskájához, akkor higgyük el: miután a kutya szagérzékelése kb. kétszázszorosa az emberének, az a XVIII. századi kis bolhafészek - akkor és ott - a világ legboldogabb négylábúja volt.

Búcsúzóul Giorgio Baffo, XVIII. századi - igaz nem francus - költő korabeli állapotokat megörökítő verse, mellyel egyberántja két témánkat. Faludy György fordítása:

Plátói szerelem

Rossz szagú bordélyokban üzekedtem,
buja ténsasszonyok háltak velem
pénzért; a Lidón, kinn a füzesekben
kéjfiúkat öleltem sebtiben:

de piszkos életem s gondolkodásom
megváltozott, mert ablakod alatt
vitt el, eszményi angyal, gondolásom,
s hat emelet magasban láttalak;

s bár nevedet sem tudja még imádód,
rajongok érted, szépség, s szerenádot
adok számodra minden estvelen,

s rút földi vágyakon túlemelkedve,
mikor éjjelit ürítesz fejemre:
megértem, mi az Égi Szerelem
.

 

Hozzászólások:

Hozzászólódixipix - 2007-11-22 10:29:47 #1 - válasz erre
Biztos voltam benne, hogy nincs új a Nap alatt. Ezeket másolják a mai erotikus filmek is, csak kevesebb fantáziával.

Kedves látogató!

Itt szólhatsz hozzá az aktuális cikkhez. A hozzászólásokhoz nem szükséges regisztráció, de nevet és email címet kötelező megadnod. Amennyiben már beléptél lehetőséged van más néven hozzászólást írni, ehhez egyszerűen írd át a megfelelő szövegmezőket!

Ha változtatni szeretnél a szöveg stílusán tekintsd meg a formázási mintákat, melyben a lehetséges változatok vannak felsorolva!

1. Így írd be a szövegmezőbe!
2. És így fog megjelenni a weboldalon.
1. Ez egy [b]félkövér[/b] szöveg.
2. Ez egy félkövér szöveg.
1. Ez egy [i]dőlt[/i] szöveg.
2. Ez egy dőlt szöveg.
1. Ez egy [u]aláhúzott[/u] szöveg.
2. Ez egy aláhúzott szöveg.
1. Ez egy [url=http://www.napielet.hu]hivatkozás[/url].
2. Ez egy hivatkozás.
 
Írja be!
CSS HTML Firefox böngésző letöltése! Opera böngésző letöltése! Netscape Browser letöltése!