( ! ) Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/napielet/www/html/system/codeigniter/Common.php on line 85
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0003680256{main}( )../index.php:0
20.0009738832require_once( '/home/napielet/www/html/system/codeigniter/CodeIgniter.php' )../index.php:122

( ! ) Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/napielet/www/html/system/codeigniter/Common.php on line 91
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0003680256{main}( )../index.php:0
20.0009738832require_once( '/home/napielet/www/html/system/codeigniter/CodeIgniter.php' )../index.php:122

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: Assigning the return value of new by reference is deprecated

Filename: database/DB.php

Line Number: 81

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/napielet/www/html/system/codeigniter/Common.php:85)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 282

Globális tökölés - Napi Élet Blogmagazin

A te napod

Buli volt

2010-02-26 06:34:00

Beküldte: posztméh
Kategória: vicc

Buli volt

Globális tökölés

Halloweenből marketingportéka

2007-10-30 16:05:00
Szerző: Kóbor Ló

Kultluk rovat cikkeiHozzászólások száma: 6 Utolsó hozzászóló: Krimónéz Oldal tartalmának nyomtatása

Írja be!
Add meg a címzett valamint a feladó e-mail címét és az e-mail küldő segítségével levelezőprogram nélkül el tudod küldeni ismerősödnek a cikk URL-jét. Az üzenet tárgya a cikk címe, tartalma pedig a cikk URL-je lesz.

Ismét egy olyan ünnepünk, amely se nem ünnep, se nem a miénk. Mégis kezd beépülni a kultúránkba. Miért? Egy hülye tök miatt, amiben gyertya lobog. Lehet még sok cukrot zabálni, rengeteg pénzt keresni tökfejes reklámcuccokkal, valamint halálra ijesztgetni a gyerekeket csótányjelmezben, ha éppen olyanunk van. Happy Halloween!

Halloween Olyasmi ez, mint a Valentin-day. A rosseb tudja, miért hívjuk így, azon kívül, hogy az angolszáz területeken trendi. Ez a tökös izé is trendi. Mókás kis estéje az évnek, nagy, pufi tökökben vígan világít a gyertya, nábobéknál a külön erre a célra bevezetett kettőhúsz.
A gyermekek manójelmezben vagy Kiszel Tündének maszkolva magukat dörömbölnek az ajtókon, „Adunk vagy kapunk?", „Csokit vagy csalunk!" (eredetiben „Trick or treat!") kiabálással hozzák rá a frászt az emberre, persze ez a panellakóknál még nem annyira dívik, de a lakóparkos övezetekben már fel lehet rá figyelni. Élelmesebb ember - aki meg akarja kímélni az ifjú generáció fogazatát és egészséges testsúlyát, na meg cukorkakészletének java részét - ilyenkor felvesz egy böhömnagy csótányjelmezt, és artikulálatlan üvöltéssel nyit ajtót a kis manóknak. A hatás garantált, jövőre biztos nem próbálkoznak a beste kölkei.

Omnium sanctorum

Halloween Pedig nem volt mindig ilyen mókás október 31-e. Eredete a kelta hagyományokra vezethető vissza. Eszerint minden év október 31-én a halottak szellemei, boszorkányok és lidércek lepték el a falvakat. Ettől a keltáknak igen tele lett a gatyájuk, s rettegésük csillapítására hatalmas tüzeket gyújtottak. (Nekem is tele lenne, én is gyújtanék.)
Ezt a jó szokásukat elég sokáig megtartották, végül IV. Gergely pápa unta meg a fogócskát a kelták leszármazottaival. Mivel minden pogány hagyományt és ünnepet a keresztény egyházba akart beolvasztani, ezért november 1-jét kinevezte „all hallows day"-nek, innen a mai HalloweenMindenszentek napja, az azt megelőző estét pedig „all hallows eve"-nek. Csak ő latinul nevezte ki, nem angolul. Úgy is pofásan hangzik: omnium sanctorum.
A népszokást mindenesetre nem sikerült kiírtani, s amikor az 1845 utáni évek írországi éhínsége idején százezrek települtek át az Egyesült Államokba Írországból, vitték magukkal ezt is. Az amcsiknak roppantul tetszett az új őrület, viszont tettek róla, hogy röpke száz év alatt a hagyomány teljesen elveszítse eredeti jelentőségét. Ők találták ki ezt a muris cukorkakéregető játékot, hogy bosszantsák az idegesítő szomszédokat. A halloween nagyon fontos ünnep Amerikában a mai napig is, de azt már megszokhattuk, hogy ők mindenből bulit csinálnak.

A pia meg a tök

Halloween Ja, hogy jön ide a tök? A lámpás neve originálisan Jack O Lantern. Története szintén kelta eredetű. A hagyomány szerint Jack egy tajtalkoholista kovács volt, aki nagy mókamester hírében állt. Egyszer magát az ördögöt is megviccelte: felkergette egy fára, aztán keresztet rajzolt a fa törzsére. A beste nem tudott lejönni, mivel félt a kereszttől. Jack csak azután engedte le, miután az ördög megígérte, hogy nem kísérti többé. (Morbid egy humora volt a fickónak.) Igen ám, de miután Jack meghalt, a mennybe nem engedték be, mert annyira bűzlött a piától. A pokolba sem mehetett, mert az ördög még morcos volt a kópéskodás miatt. Ehelyett odalökött Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy ne a töksötétben kószáljon. A szerencsétlen ezt egy kivájt retekbe, mások szerint répába rakta, s a lelke azóta is a lámpácska fényénél keresi végső nyughelyét.
A retekből vagy répából aztán tök lett, mert az amcsik túl bénák voltak egy gyertya retekbe való szuszakolásához, a tökben viszont kényelmesen elfért.

TapsiHapsi-horror

Halloween Na de mit ér Amerika biznic nélkül? Miután kellőképpen kiszórakozták magukat, néhány kereskedelmi zombi rájött a tök pénzcsinálási lehetőségeire. Így aztán - mire tekervényes úton visszajutott Európába a szinte minden eredetiségétől megfosztott néphagyomány - Halloweenből szépen marketingportéka lett.
A gyerekeknek lehet venni manójelmezt, tökös tolltartót, tökös ágyneműt, tökös fogkefét, tökös cumisüveget, tökös uzsitáskát, tökös pólót. A felnőttebbek tökös söröskorsóból vedelhetnek ezen az éjszakán, tökös hamutartóba nyomogatva a csikkeket. Pajkos hölgyek tökös bugyit húznak magukra, keményebb dominák kivehetik a tökös korbácsot a szekrényből.
Szegény kelták! Mi lett a hagyományukból? TapsiHapsi-horror.

Tök tele van.

 

Hozzászólások:

Hozzászólóhavas - 2007-10-31 07:56:54 #1 - válasz erre
Kedvencem a sötőtök. Nagyon egészséges. Egyetértenék a helóvínnel, ha megszerettetné a kölykökkel a sütőtököt.
Hozzászólórelav - 2007-10-31 08:45:07 #2 - válasz erre
Nem értem minek kell átvenni ezeket a szarságokat. De ha átvesszük akkor meg minek tartjuk meg a magunkét (isten ments, hogy eldobjuk)? Mert ha átvesszük a helloweent, akkor a gyerekeknek nem kell megtartani a Mikulást, mivel az az angolszászoknál nincs. Van helloween meg utána Karácsony. Vagy a Valentin-napot? Akkor én még meg tartanám a Bank Holidayt és Japánból a Császár születésnapját is hátha akkor sem kell dolgoznunk. Nem tudom a főnököm mit szól majd hozzá.
Hozzászólórelav - 2007-10-31 08:46:29 #3 - válasz erre
Ez mind csak üzlet!
Hozzászólóposztméh - 2007-10-31 09:18:44 #4 - válasz erre
Előzmény megtekintése!

Előzmény:

„Nem értem minek kell átvenni ezeket a szarságokat. De ha átvesszük akkor meg minek tartjuk meg a magunkét (isten ments, hogy eldobjuk)? Mert ha átvesszük a helloweent, akkor a gyerekeknek nem kell megtartani a Mikulást, mivel az az angolszászoknál nincs. Van helloween meg utána Karácsony. Vagy a Valentin-napot? Akkor én még meg tartanám a Bank Holidayt és Japánból a Császár születésnapját is hátha akkor sem kell dolgoznunk. Nem tudom a főnököm mit szól majd hozzá.” relav - 2007-10-31 08:45:07 #2
:) Szerintem vezessük be a Riói Karnevált, akár a Virágkarnevál feláldozása árán.
Hozzászólórelav - 2007-10-31 09:29:28 #5 - válasz erre
Vagy legyen inkább itt egész évben Sziget!
HozzászólóKrimónéz - 2007-10-31 09:35:54 #6 - válasz erre
Előzmény megtekintése!

Előzmény:

„Vagy legyen inkább itt egész évben Sziget!” relav - 2007-10-31 09:29:28 #5
Inkább Octoberfest egész évben!

Kedves látogató!

Itt szólhatsz hozzá az aktuális cikkhez. A hozzászólásokhoz nem szükséges regisztráció, de nevet és email címet kötelező megadnod. Amennyiben már beléptél lehetőséged van más néven hozzászólást írni, ehhez egyszerűen írd át a megfelelő szövegmezőket!

Ha változtatni szeretnél a szöveg stílusán tekintsd meg a formázási mintákat, melyben a lehetséges változatok vannak felsorolva!

1. Így írd be a szövegmezőbe!
2. És így fog megjelenni a weboldalon.
1. Ez egy [b]félkövér[/b] szöveg.
2. Ez egy félkövér szöveg.
1. Ez egy [i]dőlt[/i] szöveg.
2. Ez egy dőlt szöveg.
1. Ez egy [u]aláhúzott[/u] szöveg.
2. Ez egy aláhúzott szöveg.
1. Ez egy [url=http://www.napielet.hu]hivatkozás[/url].
2. Ez egy hivatkozás.
 
Írja be!
CSS HTML Firefox böngésző letöltése! Opera böngésző letöltése! Netscape Browser letöltése!