( ! ) Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/napielet/www/html/system/codeigniter/Common.php on line 85
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002680208{main}( )../index.php:0
20.0008738784require_once( '/home/napielet/www/html/system/codeigniter/CodeIgniter.php' )../index.php:122

( ! ) Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/napielet/www/html/system/codeigniter/Common.php on line 91
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002680208{main}( )../index.php:0
20.0008738784require_once( '/home/napielet/www/html/system/codeigniter/CodeIgniter.php' )../index.php:122

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: Assigning the return value of new by reference is deprecated

Filename: database/DB.php

Line Number: 81

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/napielet/www/html/system/codeigniter/Common.php:85)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 282

Darvak nyomában - Napi Élet Blogmagazin

A te napod

Buli volt

2010-02-26 06:34:00

Beküldte: posztméh
Kategória: vicc

Buli volt

Darvak nyomában

2009-11-04 07:00:00
Szerző: Veres Hajnalka

Kékzöld rovat cikkeiHozzászólások száma: 2 Utolsó hozzászóló: janus Oldal tartalmának nyomtatása

Írja be!
Add meg a címzett valamint a feladó e-mail címét és az e-mail küldő segítségével levelezőprogram nélkül el tudod küldeni ismerősödnek a cikk URL-jét. Az üzenet tárgya a cikk címe, tartalma pedig a cikk URL-je lesz.

Az őszi daruvonulás egyre népszerűbb látványosságot jelent Magyarországon, aminek alapvetően örülhetünk, hiszen minél többen ismerik természeti értékeinket, annál nagyobb az esély arra, hogy óvni is akarják azokat, de sajnos megvannak ennek az árnyoldalai is.

Daruvonulás a Hortobágyon

A madarak krúgatása, az olykor lélegzetelállítóan szép, máskor kevésbé látványos, inkább hangulatos esti, éjszakázó helyre való behúzása sok embert vonz, de közülük nincs mindenki tisztában azzal, mit is jelent a természetben jelen lenni. Előfordul, hogy a közelebbi látványra vágyakozó, szakvezető nélkül a pusztának nekivágó turista megzavarja a madarakat, így azok a megszokott útvonaluktól eltávolodnak, nagyobb távolság megtételére kényszerülnek.

Daruvonulás a Hortobágyon

Alapvető etikai szabály, hogy ne zavarjuk meg csodálatunk tárgyát, de olykor azt tapasztalhatjuk, hogy a természetet alkalmanként járó ember (Benedek István osztályozásában a kocaturista) eltárgyiasult látványelemként fogja föl az elé táruló képet, és ha például egy másik, hozzá hasonlóan viselkedő ember korábbi ténykedése folytán nem ott repülnek el a madarak, ahol azt várná, csalódottan és értetlenül áll a jelenség előtt. Hiszen nem erre számított. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a természetben minden rakoncátlan, minden esetleges, és minden más dolgoknak a függvénye. Azoknak tehát, akik elszánják magukat, és a csípős idő sem rettenti vissza őket egy hajnali, vagy esti madárlestől, érdemes vezetővel, vagy legalább valamilyen értő ember tanácsával felvértezve nekivágni az útnak.

Daruvonulás a Hortobágyon

A daru (grus grus) Európa legnagyobb testű madara. Magyarországon napjainkban megfelelő élettér hiányában sajnos nem költ, de 1918-ban még megfigyelték fészkét az akkor még mocsaras jellegű Kis-Balatonnál. A daru, úgy tudjuk, egy életre választ párt, 1-3 fiókáját a pár együtt neveli, és a család a vonulás alatt is együtt marad. Az ősz beköszöntével Svédország, Finnország, Fehéroroszország és Észtország madarai egyre nagyobb csapatokba állnak össze, majd a több ezres létszámúra duzzadt madársereg nekivág a kontinensen átívelő útnak. Az út során - nagyjából fél távon - Magyarország, Ausztria, Franciaország vízben és táplálékban bővelkedő területein állomásoznak a nagy fagyok beálltáig, hogy onnan vonuljanak tovább telelőhelyeikre, Afrika több országába, Tunéziába, Izraelbe és Spanyolországba.

Daruvonulás a Hortobágyon

A hazai megfigyelések szerint Hortobágyon kívül a Szeged melletti Fehér-tó is jelentősebb gyülekező hely, de itt jóval kisebb a létszám. Ennek egyik oka saját tapasztalataink szerint a betakarítás ütemezése, ugyanis amíg Hortobágyon a kukoricatarlókon sokáig tudnak táplálkozni a darvak, libák, lilikek, a szegedi-pusztaszeri körzetben az őszi szántás hamarabb kezdődik, így a kiszóródott, földön maradt kukorica mennyisége is jóval kevesebb.

Daruvonulás a Hortobágyon

A daru az éjszakát jellemzően vizes területen tölti, és bár tud úszni, az este eltöltéséhez azért jóval sekélyebb vízre van szüksége, ebben ugyanis meghallja a ragadozók közeledését. A rendkívül éber madár mély, korrogó hanggal jelzi társainak a veszélyt, ezt gyakran hallani az esti behúzások alatt is, ha a mélyben - a mi szintünkön - valami szokatlant észlelnek. A repülő csapatokban általában nehéz észrevenni, melyik madár a fiatal (idei költésből való), de a tarlón táplálkozó, szürke tollú, piros sipkás darvak közül egyértelműen kitűnik a majdnem teljesen homogén barnás tollú fióka. A darvak őszi vonulásának ez a szakasza szeptember végétől, október elejétől november közepéig, végéig, az első komolyabb fagyok beálltáig tart. A tavaszi, költőhelyre való vonulás azonban sokkal gyorsabb ennél, olyankor nem időznek nálunk, hiszen a fészekrakástól a fióka röpképessé válásáig mindössze 3 hónap telik el.

Fotók: Konyhás István és Veres Hajnalka

Daruvonulás a Hortobágyon

 

Hozzászólások:

Hozzászólóevac - 2009-11-04 09:15:32 #1 - válasz erre
Széééép!
Hozzászólójanus - 2009-11-05 15:13:48 #2 - válasz erre
A fotok nagyon csodasak,a kepek önmagukert beszelnek!
A darvak fantasztikusak!
Kruu-kruu-kruu

Kedves látogató!

Itt szólhatsz hozzá az aktuális cikkhez. A hozzászólásokhoz nem szükséges regisztráció, de nevet és email címet kötelező megadnod. Amennyiben már beléptél lehetőséged van más néven hozzászólást írni, ehhez egyszerűen írd át a megfelelő szövegmezőket!

Ha változtatni szeretnél a szöveg stílusán tekintsd meg a formázási mintákat, melyben a lehetséges változatok vannak felsorolva!

1. Így írd be a szövegmezőbe!
2. És így fog megjelenni a weboldalon.
1. Ez egy [b]félkövér[/b] szöveg.
2. Ez egy félkövér szöveg.
1. Ez egy [i]dőlt[/i] szöveg.
2. Ez egy dőlt szöveg.
1. Ez egy [u]aláhúzott[/u] szöveg.
2. Ez egy aláhúzott szöveg.
1. Ez egy [url=http://www.napielet.hu]hivatkozás[/url].
2. Ez egy hivatkozás.
 
Írja be!
CSS HTML Firefox böngésző letöltése! Opera böngésző letöltése! Netscape Browser letöltése!