( ! ) Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/napielet/www/html/system/codeigniter/Common.php on line 85
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002679136{main}( )../index.php:0
20.0006737712require_once( '/home/napielet/www/html/system/codeigniter/CodeIgniter.php' )../index.php:122

( ! ) Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/napielet/www/html/system/codeigniter/Common.php on line 91
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002679136{main}( )../index.php:0
20.0006737712require_once( '/home/napielet/www/html/system/codeigniter/CodeIgniter.php' )../index.php:122

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: Assigning the return value of new by reference is deprecated

Filename: database/DB.php

Line Number: 81

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/napielet/www/html/system/codeigniter/Common.php:85)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 282

A szeszhatár gyümölcse - Napi Élet Blogmagazin

A te napod

Buli volt

2010-02-26 06:34:00

Beküldte: posztméh
Kategória: vicc

Buli volt

A szeszhatár gyümölcse

Calvados

2007-12-13 10:14:00
Szerző: pzs

Dőzs rovat cikkeiHozzászólások száma: 2 Utolsó hozzászóló: ja Oldal tartalmának nyomtatása

Írja be!
Add meg a címzett valamint a feladó e-mail címét és az e-mail küldő segítségével levelezőprogram nélkül el tudod küldeni ismerősödnek a cikk URL-jét. Az üzenet tárgya a cikk címe, tartalma pedig a cikk URL-je lesz.

CalvadosNéhány pohár után, amikor a halandó hajlamosabb arra, hogy felfedezze a lényeget a kuszaságban, egyszerűbbé válik a világ. Néhány pohár után azt mondja, hogy a nyugatibb-nyugodtabb európai ember kétféle: az északiak protestánsok, sört isznak, a töményük meg gabonából vagy bogyókból erjed; ezzel szemben a déliek katolikusok, borral vigasztalják magukat, gyümölcsből készül a pálinkájuk. Úgy tartják, a két világ szeszhatára Normandiában van, annak is Calvados nevű megyéjében. Észak ez még, szemközt Albionnal, de ha megszomjazik itt a paraszt, gyümölcsből fakasztott szeszt gurít a faluszéli fogadóban: calvadost.

CalvadosTérség és ital elnevezésének kísérteties hasonlósága nem a véletlen műve, a vidék adta sajátját a nedűnek. Védett ez a titulus is, csak az itt készült párlat tisztelhető így. Sokan almapálinkának hiszik, mert az erősebbek táborát erősíti - 38-42 százalék a szesztartalma -, de a calvados valójában almabrandy, nem cefréből nyerik, hanem almabor lepárlásával. Tölgyfahordóban érlelik, fűszerezik, színt adnak neki, hogy látványában ne idézze a víz gyerekkori emlékét. Isszák magában, csak úgy, kellemes aperitifnek, koktélok alapjaként is jó szolgálatot tesz, a vele meglocsoltatott marhaszeletből nemigen szokott maradni a tányéron. Nagyobb lakomák utáni nyomtatóként is felveszi a versenyt a legjobb konyakokkal, enyhet ad a túlterhelt gyomornak. Magyarföldön kevésbé ismert a pultok környékén, inkább az olvasottaknak derenghet valami: Remarque regényhősei itták a feketekávét néhány csepp calvadosszal megbolondítva.

Calvadosnál közelebb van Szabolcs, almája nem rosszabb, mi mégis méltatlan módon pazarlunk. Almaborra csak fázós hajléktalan fanyalodik, párlatunk talán nincs is. Almapálinka már akad, jobb fajtái télvíz idején is felélesztik tetszhalálukból a muslicákat, aztán rajzanak a stampedli körül, mint lakótelepi kutyatartók pisiltetés idején a játszótéri homokozóban. Némi igényesség, megfelelő adag marketing, a töltött káposztán túlmutató helyi gasztronómia, magyar mixerek találékonysága talán Szabolcsot is közelebb vihetné Európához. Talán jó útlevél maga az almapálinka. Mert egy honi Remarque alakja egyelőre nem látszik kirajzolódni a végek kocsmáinak cigarettaködéből. 

 

Hozzászólások:

Hozzászólóleslie - 2007-12-13 10:32:10 #1 - válasz erre
Széjjel röhögtem magam ezen a videón! Ha egy magyar italozóban csinálná ezt valaki, biztosan agyonüti a csapos. Kihagyhatatlan. Kérek egy calvadost!
Hozzászólója - http://lgm.hu - 2007-12-13 11:38:05 #2 - válasz erre
igen, a calvados. valóban sokkal inkább az érlelt brandyk családjába (konyak, armagnac, b. de jerez stb) tartozik mint a "bedobós" pálinkákhoz, úgy ízre, mint fogyasztási szokásaira értve (a remek kis filmetűd ellene mond ennek, de nincs igaza). szivarhoz is kitűnő, nem kevésbé a szerző értő alkohológiai eszmefuttatása.

Kedves látogató!

Itt szólhatsz hozzá az aktuális cikkhez. A hozzászólásokhoz nem szükséges regisztráció, de nevet és email címet kötelező megadnod. Amennyiben már beléptél lehetőséged van más néven hozzászólást írni, ehhez egyszerűen írd át a megfelelő szövegmezőket!

Ha változtatni szeretnél a szöveg stílusán tekintsd meg a formázási mintákat, melyben a lehetséges változatok vannak felsorolva!

1. Így írd be a szövegmezőbe!
2. És így fog megjelenni a weboldalon.
1. Ez egy [b]félkövér[/b] szöveg.
2. Ez egy félkövér szöveg.
1. Ez egy [i]dőlt[/i] szöveg.
2. Ez egy dőlt szöveg.
1. Ez egy [u]aláhúzott[/u] szöveg.
2. Ez egy aláhúzott szöveg.
1. Ez egy [url=http://www.napielet.hu]hivatkozás[/url].
2. Ez egy hivatkozás.
 
Írja be!
CSS HTML Firefox böngésző letöltése! Opera böngésző letöltése! Netscape Browser letöltése!