( ! ) Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/napielet/www/html/system/codeigniter/Common.php on line 85
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002680096{main}( )../index.php:0
20.0008738640require_once( '/home/napielet/www/html/system/codeigniter/CodeIgniter.php' )../index.php:122

( ! ) Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/napielet/www/html/system/codeigniter/Common.php on line 91
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002680096{main}( )../index.php:0
20.0008738640require_once( '/home/napielet/www/html/system/codeigniter/CodeIgniter.php' )../index.php:122

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: Assigning the return value of new by reference is deprecated

Filename: database/DB.php

Line Number: 81

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/napielet/www/html/system/codeigniter/Common.php:85)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 282

Twilight saga - Napi Élet Blogmagazin

A te napod

Buli volt

2010-02-26 06:34:00

Beküldte: posztméh
Kategória: vicc

Buli volt

Twilight saga

2009-05-31 11:45:00
Szerző: aenima

Aenima rovat cikkeiHozzászólások száma: 2 Utolsó hozzászóló: Bella Oldal tartalmának nyomtatása

Írja be!
Add meg a címzett valamint a feladó e-mail címét és az e-mail küldő segítségével levelezőprogram nélkül el tudod küldeni ismerősödnek a cikk URL-jét. Az üzenet tárgya a cikk címe, tartalma pedig a cikk URL-je lesz.

 

Stephenie Meyer: Twilight, New Moon, Eclipse, Breaking Dawn

 

Ha már felmerült Harry Potter, az összehasonlítás magától adódik. Harry története jó és gonosz küzdelmét mutatja be, olyan emberi értékeket próbál közvetíteni a gyerekeknek mint barátság, becsület, bajtársiasság, őszinteség, bátorság. J.K. Rowling sokat csent más befutott szerzőktől, de mégis sikerült létrehoznia egy olyan sajátos atmoszférát, ami csakis a varázslóvilágra jellemző.

 

 

 
 Az amerikai írónővel azonban több gondom is van. Számomra egyik karaktere sem hiteles, a főhősnő egy önmagával elégedetlen, folyton panaszkodó 17 éves (aki egyébként koravén is, mintha 33 lenne, akárcsak a megalkotója) és semminek nem tud örülni, önző és gyenge. A vámpírvilág nevetséges, hiteltelen a makulátlanságuk, a vámpír lénye vész el abban, hogy nem isznak emberi vért ún. vegetáriánusok (?) és nagyon tisztességesek. Írói szabadság ide-oda, ez így abszolút nem kelti fel az ember érdeklődését. Node ne felejtsük el, hogy ez csak egy körítés, a történet lényege az érzelmi vonulat, a bombázó fiúvámpír meg a középszerű átlagos lány egymásba szeret és őrületes vonzalom alakul ki közöttük. Rengeteg felesleges leíró részt kell átolvasnunk (lapoznunk), hogy megtudjuk belőlük milyen fantasztikus Edward, a mellkasa, a haja, az illata és mennyire vágyakozik rá Bella (beszédes név, csak épp ellentmondásban áll a róla alkotott képpel).
A könyv tinédzsereknek íródott, nyilván nagyon fontos a külső ebben a korban is, de talán nem erre kellene a hangsúlyt helyezni, ráadásul a vámpírok tökéletessége mind kinézetben mind jellemben belőlem nevetést váltott ki. (a még inkább agyonajnározott film szerintem a nézhetetlen kategóriába tartozik).
Stephenie Meyer mélyen vallásos (mormon) és ez - ha nem is direkt módon - megjelenik a sztoriban. Kiragadva egy konkrétumot: Edward a vámpír a létezése megszűnése utáni következő állomáson filozofál!?! Ennél a pontnál kicsit paródiába fordult át számomra az egész és még csak a második kötetnél járunk a történetben. Újabb természetfeletti lények kapnak szerepet és mentik meg a történetet az unalomba fulladástól: a vérfarkasok, akik a vámpírok esküdt ellenségei.
A szpojlert elkerülendő nem kívánok a sztoriból és a többi kötetből elárulni további eseményeket. A könyv nagyon könnyű stílusban íródott, nem veszi igénybe túlságosan az ember agyát, a képzelőerőnkre sincs sok bízva, hiszen minden egyes apró lényegtelen momentumot alapos részletességgel kapunk meg, ami az egyik hibája is az írónőnek.
Nem jelentem ki kategorikusan, hogy rosszak ezek a történetek. Néhol dögunalmasak, az izgalmas részek is valahogy langyosak, nem borzolják fel igazán a kedélyeket, de a lapos stílus ellenére olvastatja magát, minden kötet végén kíváncsiak vagyunk a folytatásra.
Míg azonban a HP könyvekben gyönyörű nyelvi eszközöket használt  Rowling, Meyer esetében irodalmi értékeket nem emlegethetünk. Összességében véve nem indokolt az óriási hype, egy jó közepest kap tőlem, mivel sokkal jobb szerzők maradnak észrevétlen a nagyközönség számára…
 

 

 

Hozzászólások:

HozzászólóCoraline - http://coralineblogja.blogspot.com/ - 2009-06-11 21:17:31 #1 - válasz erre
Ügyes összegzés!
Én nem olvastam a könyvet, csak a filmet láttam az Alkonyatból.
Csak azért bírtam végignézni, mert egyszerűen nem hittem el, hogy emberek ezt a filmet vagy könyvet sztárolják annyira. Egyszerűen borzalmas, lassú sz*r.
HozzászólóBella - 2009-06-18 11:28:46 #2 - válasz erre
Nos....elolvastam az értékelésedet, és közben egyre magasabbra szaladt fel a szemöldököm.
Nem kívánok vitázni a véleményeddel, de nem hiszek a szememnek:
Közepes??? Ez a történet????
2 dolgot fűznék hozzá:
Első: Keress rá, ki volt az első vámpír!
Második: Keress rá, miért vannak elkárhozva, és akkor talán megérted, miért vannak a történetben VEGA Vámpírok.

Kedves látogató!

Itt szólhatsz hozzá az aktuális cikkhez. A hozzászólásokhoz nem szükséges regisztráció, de nevet és email címet kötelező megadnod. Amennyiben már beléptél lehetőséged van más néven hozzászólást írni, ehhez egyszerűen írd át a megfelelő szövegmezőket!

Ha változtatni szeretnél a szöveg stílusán tekintsd meg a formázási mintákat, melyben a lehetséges változatok vannak felsorolva!

1. Így írd be a szövegmezőbe!
2. És így fog megjelenni a weboldalon.
1. Ez egy [b]félkövér[/b] szöveg.
2. Ez egy félkövér szöveg.
1. Ez egy [i]dőlt[/i] szöveg.
2. Ez egy dőlt szöveg.
1. Ez egy [u]aláhúzott[/u] szöveg.
2. Ez egy aláhúzott szöveg.
1. Ez egy [url=http://www.napielet.hu]hivatkozás[/url].
2. Ez egy hivatkozás.
 
Írja be!
CSS HTML Firefox böngésző letöltése! Opera böngésző letöltése! Netscape Browser letöltése!